2017. január 3., kedd

Hérakleitosz, Empedoklész, Anaxagorasz



4.tétel: Hérakleitosz, Empedoklész, Anaxagorasz
Ø  epheszoszi Hérakleitosz (kb. 530-470)
o   150 fragmentum maradt ránk tőle
o   a tüzet tartotta arkhénak (a legdinamikusabb, legtünékenyebb elem)
o   A tűzből levegő, víz és föld keletkezik, és viszont. A folyamat körforgás jellegű és az egész világ részt vesz benne
o   A nyugalom lehetetlen. A látszólagos egyensúly csak az ellentétek állandó fezsültségének köszönhető.
o   leghíresebb mondatai:
~   pl. „minden folyik” à panta rhei, állandó körforgás, de nem történik meg kétszer ugyanaz
~   „ugyanazokba a folyamokba lépünk és mégsem ugyanazokba lépünk, vagyunk is, meg nem is vagyunk.”
~   a kozmosz az „örökké élő tűz, mely fellobban mértékre és kialszik mértékre”
Ø  Empedoklész (kb. 490-430)
o   Tanítása szerint a gömb alakú kozmosz (az „egy”) négy elemből: föld, víz, levegő, tűz (a „több”) áll.
o   Az elemeket két erő: a Szeretet és a Viszály (vagy Gyűlölet) mozgatja.
o   A Szeretet hatására az elemek homogén tömeggé keverednek, a Viszály ellenben újra négy különálló elemmé bontja ezt a masszát.
o   A mindenségbe kívülről nem kerül be semmi, és ugyancsak semmi nem kerül a mindenségen kívülre.
o   A kozmikus ciklus elképzelése szerint a négy elem: föld, víz, levegő, tűz a két erőnek, a Szeretetnek és a Viszálynak a hatására egyetlen alakzattá egyesül, majd négy szeparált elemmé válik szét.
o   Ez a két periódus: a keveredés és a szétválás alkot egyetlen kozmikus ciklust. A ciklus során az univerzum négy különböző állapotot vesz föl: (1) a Szeretet uralma: a tökéletes homogenitás; (2) a Viszály támadása: a kezdődő heterogenitás; (3) a Viszály uralma: a tökéletes heterogenitás; (4) a Szeretet támadása: a kezdődő homogenitás.
o   A kozmosz, amelyben élünk, a két átmeneti állapot valamelyikében létezik. - A dolgok Empedoklész szerint keletkeznek, a szónak abban az értelmében, hogy az örökké létező elemek keveredése mindig más és más lényeket alkot; másfajta elemkombinációk alakulnak ki, és ugyanazon elemek alkotják a kombinációkat.
o   Így az élőlények születését is Empedoklész a testüket alkotó elemek keveredésére vezeti vissza.
o   A halandók keletkezését az elemek egyesülése hozza létre és pusztítja el, pusztulásukat pedig az elemek elkülönülése hozza létre és pusztítja el.
o   Az organizmusok jelenlegi formái és fajtái egy keletkezési folyamat negyedik stádiumában jöttek létre.
o   Először ugyanis különálló, magányosan bolygó testrészek alakultak ki az elemekből, amelyek - életképtelennek bizonyulván - elpusztultak. A második stádiumban szörnyetegek jöttek létre, például ökörfejű emberek és emberfejű ökrök, amelyek szintén életképtelen alakzatok voltak. Később teljes lények keletkeztek, amelyek már a jelenlegi organizmusokra hasonlítottak, ám nem volt nemük. Végül pedig kialakultak a számunkra ismeretes élővilág formái.
o   A stiláris dúsításnak ez a technikája, amelyet amplifikációnak nevezünk, később a görög retorika egyik leghatásosabb meggyőzési eszköze lett. (A hagyomány szerint éppen Empedoklész tanítványa, Gorgiasz dolgozta ki elsőként a görög retorika eszköztárát és elméletét.) Arisztotelész fogalmazta meg azután szabályként, hogy a filozófiában retorikus érveket nem szabad, a retorikában filozófiai érveket nem érdemes alkalmazni.
Ø  Anaxagorasz (kb. 500-428)
o   A Kr. e. V. században a filozófiai gondolkodás stílusa és problémaköre eleinte lassanként, majd hirtelen megváltozik. A természetfilozófiai kérdések tárgyalása eleinte megmarad, de egyre inkább egy általános felvilágosító világmagyarázat jellegét veszi fel.
o   Szerinte a Nap nem más, mint egy izzó kődarab, a Hold pedig földből van. E tanításáért istentagadás vádjával száműzték Athénból.
o   Semmi sem keletkezik, és semmi sem múlik el, tanította: Empedoklész elemei maguk is összetettek.
o   A dolgok végtelenül kicsiny, azonos nemű részecskéiben (később Arisztotelész „homoiomeriák” névvel illette őket) végtelen sok magvacska van, a változáskor ezek alakulnak át egymásba. A dolgokat a nusz (értelem, törvény) mozgatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése